Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Intervjublogg med Sara Wallin
4 juni 2017

BLOGG - Lyckas med innovation: leta kompetens utanför egna nätverk

Sara Wallin intervjuar Jenny Jonsson.

Varnande röster höjs för att bristen på kompetens kan vara hinder för många innovationer just nu, inte minst digitala. Och rätt kompetens är nyckelfaktor för att lyckas kommersialisera en innovation. Då måste man också våga gå utanför de trygga egna nätverken. Sara Wallin, vd på Almi Väst, har intervjuat Jenny Jonsson, finansieringsrådgivare, som ofta arbetar med bolag i tidigt skede) på Almi Väst i Skaraborg.

 

För att gå från idé till marknad med en innovation behövs rätt team. Hur ska man tänka där?
– Kompetensen är mycket viktig och likaså att kunna ta sig an och attrahera den kompetensen.
Vi är ofta med bolag i utvecklingsskedet. Att ha fokus på att behålla och attrahera kompetens är avgörande för att kunna kommersialisera eller växa med sin innovation.

 

Men om det då är brist på kompetenser som programmerare inom IT, nu när många innovationer är digitala?
– I den teknikpark Almi sitter i här i Skövde är det exempelvis vanligt att bolagen hyr kompetens av varandra. Lite Gnosjö-anda inom branschen. Sitter man här kan man påverka högskolan och plocka de guldkorn som kommer ut.

 

Nära till kompetens är ju bra, men finns det inte en risk i att man söker bland "kompisar som är bra", istället för att försöka få den bästa kompetensen?
– Man behöver inte börja gräva där man står och söka i vänskapskretsen eller det nära nätverket. Det finns många tjänster, inte minst digitala, där man kan söka tjänster man behöver hjälp med. Det kan vara från någon annanstans i världen. Framför allt gäller det digitala innovationer. Men då måste man vara mycket tydlig och ha en specificerad arbetsorder för att få ut det man vill. Då finns möjligheten till kompetens på ett bredare plan.

 

Hur viktigt är det att ha en tydlig plan för rätt kompetens?
– Kompetensen är en viktig del i bolaget. Vi som finansiärer blir mycket tryggare om det finns en sådan tydlig plan. Kapital och kompetens går hand i hand och hur man ska attrahera eller behålla kompetens är viktig i samband med att vi ser på företagets uthållighet. Vi vill se när företaget har positivt kassaflöde, under den tiden måste bolaget vara (ekonomiskt) uthållig och ha kompetens som klarar utvecklingsfasen. En tydlig plan attraherar lättare både kapital och kompetens.

 

Hur finansierar man rätt kompetens i samband med innovationsutveckling?
– Ofta är det en kombination av ägarkapital och externt kapital. Är det en person som finns på grundarens önskelista för framtiden, alltså en person som behövs framåt men inte just nu, då är det (främst) ägarkapital (som ska skjutas till). Handlar det om en kompetens som behövs för att komma i mål, då kanske det är lättare att få extern finansiering.

 

Om intervjubloggen
Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.


Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?