Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Intervjublogg med Sara Wallin
12 november 2019

BLOGG - Så tänker du rätt kring finansiering

Gör en ordentlig analys innan du gör en finansieringsplan. Det ger grunden till rätt finansiering.  Det anser Ann-Charlotte Philipsson, rådgivare på Almi Väst, i en intervju med Almi Västs vd Sara Wallin.

 

När passar vilken finansiering bäst?

– Det är svårt att säga generellt. Men om vi tänker oss en köpsituation, antingen en fastighet eller ett annat bolag. Då behöver man tänka att pengarna ska komma från flera håll. Banken kommer inte vilja ta mer än en viss procent och du som entreprenör vill kanske inte sitta i knät på säljaren med enbart en säljarrevers.

 

Vad är Almis roll då?

– Både banken och entreprenören har nytta av att det kommer in ytterligare en part som gör analysen och följer upp. Eftersom vi har ett så tydligt samhällsuppdrag i att både jobba med finansiering och rådgivning kan vi göra en analys där vi gräver lite extra. Vi kan också hjälpa till under tiden som finansieringen är planerad för, med mentorer, stöttning, nätverk och affärsrådgivning när verksamheten växer.

– Jag har lång erfarenhet från olika banker och jag använde Almi ofta. Jag ser på ett ännu tydligare sätt nu, när jag arbetar här, hur mycket nytta vi gör.

 

Vilket är det vanligaste finansieringsmisstaget vid nystart?

– Det här gäller inte bara nystartade företag, men är kanske vanligast där. Det är att entreprenören lånar så mycket den får, trots att, om man analyserar ordentligt, pengarna inte kommer att räcka. Man lånar exempelvis till sina investeringar. Resultatet av det är att det naturligt leder till någon form av tillväxt. Och så har man inte råd med den utvecklingen eftersom kostnaderna kommer före intäkterna och kapitalbindningen ökar.

 

Hur tycker du man ska arbeta inför ett finansieringsbehov?

– Att fundera kring om finansieringsbehovet verkligen är så stort, eller om det behövs alls. Ibland fokuserar man på lånet och vilken kostnad en viss räntesats ger. Men när vi får kontakt med företag som ser ett finansieringsbehov längre fram, kan det ibland sluta med att vi istället gör en utvecklingsinsats som leder till att bolaget börjar arbeta med sin affärsmodell, eller fokuserar på det egna kassaflödet. Att helt enkelt skapa sig en bild över varför behovet har uppstått.

 

Har du ett konkret tips för hur man ska gå till väga?

 – Jämför med bolag som är duktiga och växer hållbart. Gärna från andra branscher. Det kan leda till stora förändringar i vilket finansieringsbehovet är. Hur arbetar vi med kredittider till leverantörer och kunder? Hur gör andra? Hur ofta, och när under månaden, fakturerar vi?

– Mitt tips brukar vara att gå igenom resultaträkningen uppifrån och ner, i den prioriteringsordningen. Först omsättningen, hur tjänar jag pengar. Sedan hur kostnaderna till leverantörer ser ut, efter det personalkostnaderna. Man kan arbeta mycket i de delarna av företaget, istället för att lägga största delen av fokuseringen på räntenivån. Kan du arbeta bort stora delar av lånebehovet blir ju räntekostnaden per automatik lägre. I dialog med banken och Almi kan man sedan komma fram till en kreditstruktur som passar företaget.

 

Om intervjubloggen

Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.

Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

 

 

 

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?