Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspireras av Almis kunder
2 juni 2022

Alger i fodret minskar kornas metanutsläpp med upp till 90 %

Volta Greentech vill nu snabbt skala upp produktionen av fodertillskottet, som ska bidra i kampen mot klimatförändringarna. Att innovationen fungerar i verkligheten har tydligt bevisats i pilottester.

Att kossorna naturligt rapar och fiser metangas är ett stort problem för klimatet. Världens 1,5 miljarder nötkreatur står sammanlagt för hela 5 % av växthusgaserna, vilket faktiskt är dubbelt så mycket som flyget släpper ut. Volta Greentech har därför utvecklat ett fodertillskott baserat på rödalger, som innehåller bioaktiva ämnen som hindrar mikroorganismerna i kornas magar att producera metan. Algerna odlas idag i vattentankar i en pilotfabrik i Lysekil, som utnyttjar västkustens havsvatten.

 

”Tillsammans som team har vi byggt det här väldigt snabbt”

Volta Greentech har haft en snabb utveckling sedan starten i december 2018. Fredrik Åkerman, vd och medgrundare, nämner ett par viktiga framgångsfaktorer:

- Vi byggde väldigt snabbt upp ett team med människor från runt om i Europa som redan hade kompetens inom alger, kor och produktion. Vi har också fått mycket gott stöd från bra investerare, däribland Almi.

Pilottester på kommersiell gård visade nyligen att kornas metanutsläpp reducerades med upp till 90%, efter att de fått Volta Greentechs fodertillskott. Resultatet är en viktig milstolpe för bolaget, som nu planerar att skala upp genom att bygga en ny fabrik — Volta Factory 02 — med en kapacitet på 50 ton årligen. Ambitionen är att ha i gång produktionen redan 2023/2024.

 

-          Om 5-10 år så hoppas vi på att vi byggt upp ett flertal jättestora algfabriker som producerar det här tillskottet, säger Fredrik.

 

Följ med Agneta Olsson, VD Almi Väst, då hon möter Fredrik Åkerman i Lysekil

Kontakta oss

Ring oss på 0771-55 85 00 eller fyll i kontaktformuläret.

Vi har inte möjlighet att ringa upp. Vi återkommer via mejl och det är därför är viktigt att du anger vad du vill ha hjälp med.
*
*
*
*
?