Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
28 september 2020

Skaffa rådgivare utifrån behov – inte vänskap

Det är viktigt med rätt rådgivare i ett bolag som utvecklas. Ändå har för många ledare för små och medelstora företag plockat sina bollplank ur det egna nätverket, kanske rent av kompiskretsen, personer som är lika företagsledaren själv. Jag tror att vi alla kan bli bättre på att tänka igenom vilka personer man behöver för att lyckas. 
 
När du har läst klart den här krönikan tycker jag att du ska göra följande: Om du inte har ett professionellt styrelarbete i ditt företag, då tycker jag att du ska söka till vårt, Almi Västs, mentorprogram. Har du ett bra styrelsearbete och vill utveckla det, då ska du prata med Styrelseakademin. 
 
På Almi möter vi många små och medelstora företag. När vi möter dem frågar vi om de har externa rådgivare. Det pekar då allt som oftast på att de kanske inte har en extern styrelseledamot, men att de har rådgivare i sitt nätverk som de pratar med, de har ett advisory board. 
När vi tittar närmare på rådgivarna är det allt som oftast kompisar företagsledaren rådfrågar. 
Ett sådant sätt att hantera den för företaget så viktiga frågan som rätt råd för att leda företaget i takt med att det utvecklas utgår inte från en behovsanalys. Personen som fått uppdraget att ge råd behöver inte ta ansvar. Det är mer som ”Ring en vän” i Postkodmiljonären. 
I en styrelse, eller nätverk som man tar råd från, är det viktigt att det inte är en avspegling av sig själv. Se till att buketten av personer som ger dig råd innefattar andra kompetenser än de du har, annat kön, andra åldrar och bakgrunder. 
Kompetenserna och erfarenheterna du söker ska vara relevanta utifrån de mål du satt upp. Kön, ålder och bakgrund får gärna spegla dina målgrupper – och ännu hellre, spegla de målgrupper du ska växa inom. 
 
Så. Då slår vi fast att det är bättre att utgå från vilket behovet är när man letar externa rådgivare, inte vilka personer man känner som kan ge råd. Här kan vi på Almi vara ett bra första steg genom att göra en behovsanalys.  
Jag förstår att det kan vara svårt att ta in någon i styrelsen. Det är ett stort steg. Då är mentor ett bra första mindre steg på vägen dit. Mentor innebär att du får någon utifrån som har ett återkommande engagemang i bolaget. Vår erfarenhet är att de mentorer vi förmedlar ofta blir styrelseledamöter senare i de bolag de är bollplank för. Att ha ett bollplank som mentor är en väg in i professionellt styrelsearbete. 
Det är också viktigt att veta när det räcker. Gör om analysen varje år, för behovet av styrelsesammansättning förändras. 
Och en stor skillnad mellan styrelseledamöter och anställda är att styrelsesammansättningen är enklare att förändra, dit väljs man.

 

Christina Aspestedt, Kontorschef

Almi Väst Göteborg

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?