Med gröna fingrar tog Kerstin steget!

När Kerstin Bohlin fick frågan om hon ville ta över Klockaregården i Öhr var det inte givet att säga ja. Kerstin menar att det är lätt att bli smickrad över frågan, men hon ville hitta själva kärnan i svaret.

Ville hon verkligen driva denna fantastiska handelsträdgård, ta alla risker, göra alla uppoffringar, vara ansvarig för utvecklingen? Processen att både finna svaret och genomföra affären tog ett år – ett år som behövdes för att alla bitarna skulle falla på plats. Idag är Kerstin stolt ägare och driven entreprenör i Klockaregårdens Trädgårdsbutik AB.

Klockaregården startades 2004 av Kajsa Holst, och har genom åren blivit en framgångsrik handelsträdgård, men också ett inspirerande besöksmål. Man kan säga att Klockaregården har lyckats med det som så många pratar om – att väva in upplevelsen i företagandet och skapa ytterligare en dimension. Klockaregården blev för många också synonymt med skaparen Kajsa Holst, vilket var en av anledningarna till att Kerstin tvekade att ta över.

– Verksamheten var så starkt förknippad med Kajsa, och det skapade frågor kring om någon annan kunde driva det. Både hos mig och hos andra, säger Kerstin.

Kärlek vid första ögonkastet

Kerstin lärde känna Kajsa för mer än tio år sedan, och de blev väldigt nära vänner. Det var en av anledningarna till att Kajsa först inte ville anställa henne.

– Jag blev kär i Klockaregården redan första gången jag var här, säger hon. Så jag bönade och bad om att få jobba extra här på helgerna, bara för att få vara här. Det var så det började.

På våren 2010 fick Kerstin frågan om hon ville köpa Klockargården, och då började det långa tankearbetet.

–En absolut nödvändighet var att få med familjen på tåget. De måste vara införstådda med att det blir mindre pengar och mer jobb. Och lösningen fick aldrig bli att jag riskerade hus och hem. Det svåraste i hela processen var värderingen av företaget.

– Det tog lång tid innan vi hade kommit överens om en prislapp, men i efterhand är det skönt att det fick ta tid. Det gjorde också att jag hann landa i mitt beslut. Nästa kalldusch var besöket på banken. Kajsa hade alltid haft en god relation med sin bank, och glad i hågen traskade Kerstin dit. För att göra en lång historia kort så fick hon nej på alla banker utom en.

– Det var en obehaglig känsla att de inte trodde på mig.

Själv var jag så övertygad om att det skulle gå vägen. Verksamheten var i full gång och gick bra, och så var det ingen som var beredd att ge mig lån. Men på Handelsbanken i Lammhult fick jag äntligen positiv respons. Och de har verkligen hjälpt mig med många olika delar av företagandet. Hon tror att det mycket har att göra med hennes verksamhet främst attraherar en kvinnlig kundkrets, och att de ganska traditionella bankerna därför inte ser potentialen. Banklån blev det till slut, och även ett lån på Almi. Och med facit i hand önskar nog flera banker att just de hade gått in.

Trädgårdsgalleri och misstag

– Jag gick också en utbildning på Almi om att ta över företag, och det var otroligt viktigt för mig. Det var fantastiskt bra föreläsningar, men det som gav mest var ändå att höra att alla hade egentligen samma frågor. Spelar ingen roll om det var en rörmokare som skulle ta över rörfirman efter pappa eller om det var jag som skulle ta över en handelsträdgård, så hade vi precis samma frågeställningar att brottas med.

Livet som företagare passar Kerstin som hand i handsken.

– I just love it! Jag har nog alltid varit entreprenör innerst inne. Det tuffa är att hela ansvaret ligger på mig – att ge rätt löner, att klara utvecklingssamtal, att utveckla och driva framåt. Samtidigt är det ju det som är det roliga – att ha helhetsansvaret. Och visioner råder det ingen brist på. Just nu planerar hon att bygga ut butiksytan och att göra ett trädgårdsgalleri i ladan.

– Vi vill definitivt vara ledande i Växjö på trädgård. Vi ska ha de bästa växterna, ge den mest kreativa och nyskapande inspirationen och göra de härligaste trädgårdarna. Men vårt mål med varje dag här är att alla som kommer hit ska känna att de har varit med om en trädgårdsupplevelse.

På det personliga planet har Kerstin tvingat sig att bli bättre på i synnerhet en sak – att göra misstag.

– Tidigare tryckte jag ner mig själv, nu har jag insett att det inte går att vara rädd. Det funkar inte! Ska man vara rädd får man göra något annat, inte driva företag. Här måste man våga kasta sig ut varje dag!

Information om Klockaregårdens Trädgårdsbutik

Ägare: Kerstin Bohlin
Antal anställda: 4
Omsättning: 2011 4.1 Mkr

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

En gång i månaden berättar vi vad som är på gång hos oss. Registrera dig idag för att inte missa nästa utskick!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev