Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
21 november 2022

Helhet och frihet viktigt för Emelie och Linnea

Det är snart lunchdags på Gemla Matmagasin som huserar i Gemla gamla stationshus. Utanför går tågen som stannar ungefär var 20:e minut dagtid. Borden är dukade och från köket doftar det ljuvligt. Gemla Matmagasin har varit öppet sedan april 2022 och erbjuder förutom luncher olika typer av provningar, middagar och aktiviteter kvällstid. Här finns också inredning och godsaker att köpa.

– Vi har velat skapa en mysig och familjär plats. Den som kliver in genom våra dörrar ska känna att det inte är så komplicerat här, utan bara trevligt och enkelt, säger Emelie Detterskog som driver Gemla Matmagasin tillsammans med Linnea Ragnarsson.

Bild på dukat bord.
Jag känner att det är så framtiden ska se ut – att få jobba med det man tycker är kul och samtidigt kunna styra sin dag och få mer tid med familjen.
Emelie Detterskog, Gemla Matmagasin

Frihet och ansvar

För Emelie och Linnea innebär företagande och entreprenörskap frihet och att få bestämma över sin egen tid. Det är en känsla som blir mer och mer tydlig för varje år som går.

 

–  Jag känner att det är så framtiden ska se ut – att få jobba med det man tycker är kul och samtidigt kunna styra sin dag och få mer tid med familjen. Det är det jag mår bra av, säger Emelie medan hon fixar de sista detaljerna inför lunchen.

 

– Att driva ett företag innebär också att få bestämma över vad vi ska göra, och hur vi ska göra. Vi får bestämma allt från vilka produkter och leverantörer vi ska använda, till grafisk profil och inredning. Det är också en frihet, säger Linnea.

Bild på Linnea och Therese
Linnea Ragnarsson och Emelie Detterskog driver tillsammans Gemla Matmagasin.

Att driva företag tillsammans

Det var när Emelie och hennes man startade sitt andra företag Detterskogs för några år sedan, som Emelie för första gången kom i kontakt med Almi. Hon tog då ett mikrolån, och minns hur hon uppskattade den rådgivning som följde med lånet.

 

– När man precis ska starta upp något betyder det mycket att ha någon att ta stegen tillsammans med. Mikrolånet innebar mer än bara pengar, säger hon.

 

När idén och planen för nya företaget Gemla Matmagasin var klar, vände sig Emelie därför åter till Almi, den här gången tillsammans med Linnea.

 

– Jag tycker det är jätteskönt att vi är två som driver företaget tillsammans. Särskilt under pandemin blev det tydligt att det blir väldigt sårbart om man är ensam. Nu delar vi på ansvar och kostnader. Och så har vi ju väldigt roligt tillsammans, skrattar Emelie. 

 

– Ja, vi passar bra ihop. Vi är båda kreativa, men vi har olika kompetenser och ser saker på olika sätt. Vi jobbar ju mycket med att planera, komma på nya idéer och driva projekt och jag tror det är bra att man då kan komma med lite olika input, säger Linnea.

Bild på Gemla Matmagasins meny

Röda tråden viktigt för företag

Nu fortsätter Gemla Matmagsins resa, med Emelies och Linneas målsättning att kombinera god mat med möten mellan människor.

 

– Idag är mat så mycket mer än bara matlagning och en meny. Därför har det varit jätteviktigt för oss att skapa en röd tråd för vårt företag, där mat, möten och design hänger ihop. Det tror jag är bra för alla företag – att man bygger upp en helhet, säger Emelie.

Aktuellt på Gemla Matmagasin

 

  • 30/11 2022: Jul på Gemla Matmagasin
  • 9/12 2022: Jul på Gemla Matmagasin
  • 15/12 2022: Ölprovning

Till deras hemsida