Två passioner blev ett företag
Lills passion för odling och Carls passion för matlagning blev tillsammans startskottet för deras företag Cubegreens. Visionen är att, genom odling på liten yta, öka utbudet av hållbart och lokalt producerade grönsaker som hjälper människor till hälsosammare val, samtidigt som de bidrar till en klimatneutral värld.
De har länge velat driva något tillsammans
Under studietiden arbetade Carl och Lill mycket ihop. De skrev både kandidat- och masteruppsats tillsammans, då de gillade att samarbeta och kunde tillföra till varandras idéer. Efter studierna gifte de sig och drömmen om att driva något gemensamt tog fart. De undersökte många företagsidéer men föll tillslut för urban odling. Hösten 2018 startades Cubegreens utifrån deras passioner i livet. Lills passion för odling som härrör från hennes uppväxt på Gotland med tillgång till lokalt odlade råvaror och Carls passion för matlagning och avundsjuka på de professionella kockarnas tillgång till smakfulla råvaror året runt, blev grunderna till Cubegreens.
Våren 2019 startade de upp sin första odlingsmodul, en ombyggd 40 fots fraktcontainer i vilken de kan producera tillräckligt med sallat, bladkål och örter för att förse 100 familjer på en yta om enbart 30 kvm. Genom att odla med hjälp av hydroponi och led-ljus så kan de förse staden med smakrik skörd året runt, oberoende av väderförhållanden och långväga transporter.
Vilka utmaningar har ni stött på?
- Livet som entreprenör består till stor del av att lösa olika problem och som någon sade, värdet av ditt bolag är värdet av alla problem som du löser, säger Carl. För oss har det varit en lång resa där två kontorsekonomer har fått sadla om helt och hållet för att lära sig odla professionellt och förstå all den bakomliggande teknik som driver vår produktion.
Inom urban odling är det viktigt att förstå att tekniken enbart är ett hjälpmedel, medan odlande i sig är en tusenårig företeelse.
- En växt kan drabbas av en rad olika problem som dessutom korrelerar med varandra så det gäller verkligen att bli en duktig och observant odlare, något som tagit oss flera år och många misslyckanden att förstå, fortsätter Carl.
Som alltid med olika problem så är man sällan ensam om dem varför vi tillbringar mycket tid med att läsa och sätta oss in i det vi håller på med för att hela tiden bli bättre.
Hur har vi på Almi kunnat stötta er?
- Almi har varit med på vår företagsresa från dag ett och har hjälpt oss med både finansiering samt många kloka råd och kartläggningar. Almi beviljade oss snabbt ett mikrolån som vi i början kanske inte riktigt förstod betydelsen av. I efterhand har vi dock insett att det lånet var helt och hållet avgörande för att vi skulle ha en tillräcklig likvid buffert, då kostnaderna alltid kommer dag ett och intäkterna bra mycket senare än man först räknat med.
Utöver mikrolånet har vi vid ett flertal tillfällen träffat Almi för att få tips och råd om hur vi kan växa vårt företag vidare och vi får också ta del av mycket matnyttig information via nyhetsbrev och olika inbjudningar.
Vad händer framöver hos er?
- Som många andra företag så har vi också drabbats av den rådande pandemin och det känns som om vi har bytt affärsmodell ett otal gånger under året som gått. Vi utvärderar fortfarande vilken modell som passar Cubegreens och vår tillväxtresa framåt men målet är såklart att ge fler människor tillgång till hyperlokalt odlad skörd året om genom att öppna upp fler odlingsmoduler i staden.
Vilka tips har ni till andra entreprenörer?
- Starta ditt företag utifrån dina passioner i livet, det blir mycket roligare då! Ha tålamod och stressa inte, ibland kan tiden i sig lösa vissa problem. Försök att ha flera järn i elden samtidigt runt din affärsidé, då det ökar möjligheterna att hitta en bra väg framåt. Försök att ha tid att underhålla relationerna till dina kunder, leverantörer och andra sociala kontakter, nya vägar och uppslag uppstår oftast där man minst anar det.

Almis rådgivare Simonetta om Cubegreens:
"Företaget är ett föredömligt exempel på hållbarhet. Att odla livsmedel i storstadsmiljö med flera odlingssäsonger per år oavsett årstid innebär hög resursanvändning. Lokalt odlade färska grönsaker oavsett väderlek eller breddgrad på en begränsad yta och utan långa transporter ger ett lågt klimatavtryck. Ett bidrag till en bättre värld."